پیروز کلانتری


پیروز کلانتری در رسانه‌ها آخرین مطالب مرتبط با پیروز کلانتری
بیوگرافی شرح حال

پیروز کلانتری در ۱۳۳۲ در جوادیه‌ی تهران به‌دنیا آمد. قبل از دبستان دو سال مکتب رفت. او از سن شانزده ـ هفده سالگی و کلاس چهارم دبیرستان درگیر ادبیات، شعر، عکاسی، خواندن سینما و نقد فیلم شد و بیش از همه پیگیر شعر بود.

هفته‌ای دو شب در کمک به پدرش در مجله‌ی «امید ایران» نمونه‌خوانی می‌کرد و با دوستی از محله به عکاسی می‌پرداخت. همان سال در کتابخانه‌­ی پارک شهر آن­قدر رمان خواند (عمدتا از نویسنده­‌های روسیه) که تجدیدی آورد و جدی‌­اش نگرفت و رد شد. به گفته‌ی خودش هنوز هم شعر و ادبیات علاقه­‌ی اصلی‌اش به عنوان یک هنردوست است.

کلانتری بعد از دبیرستان وارد «مدرسه­‌ی عالی تلویزیون و سینما» شد و در همان ترم اول در یک جمع پنج نفری درگیر عکاسی شدند. در تمامی سال­‌های بعد از اتمام درس سینما تا سال انقلاب ۵۷ توجه و کار اصلی‌اش عکاسی و گذاشتن نمایشگاه‌­های فردی و دو نفری و جمعی با آن یاران همراه بود.

در سال انقلاب همراه فخرالدین سیدی در روزنامه­‌ی «کیهان» نقد عکس می­‌نوشتند. از سال ۱۳۵۴ تا سال ۱۳۶۱ در تلویزیون به ­عنوان کارگردان تلویزیونی شاغل بود و همان سال خودش تقاضای بازخرید کرد و بیرون آمد. مدتی را در فعالیت­‌های گروه­‌های تحقیقاتی مرتبط با سازمان برنامه کار و عکاسی کرد و سال ۱۳۶۴ نمونه­‌خوان مجله­‌ی فیلم شد. آن­جا، هم نقد فیلم می­‌نوشت و هم گفتگو و گزارش تهیه می‌کرد. از ۱۳۶۵ تا ۱۳۷۰ در پنج فیلم سینمایی دستیار اول بود و از سال ۱۳۶۹ تا به حال پیگیرانه فیلم مستند ساخته­ و درباره‌­ی فیلم و سینمای مستند نوشته­ است. از آن سال تاکنون حدود ۲۰ فیلم مستند و چند فیلم صنعتی و آموزشی ساخته و دو سال هم تیزر تبلیغاتی نوشته و کارگردانی کرده است.

برخی از یادداشت‌های او در وب‌سایت انجمن مستندسازان نیز منتشر شده و در لینک زیر در دسترس هستند:

نوشته‌های پیروز کلانتری

سال­‌های ۱۳۷۴ و ۱۳۷۵ با تهیه‌­کنندگی سعید رشتیان مجموعه­‌ی ۱۳ بخشی «سینمای مستند ایران، یک گزارش» را در شبکه یک تلویزیون ساختند که پخش نشد. با ساختن فیلم «تنها در تهران» در سال ۱۳۷۷ مسیر روشن­‌تری در ساخت فیلم مستند در پیش گرفت و مستندهایش به دل‌مشغولی‌های زیستی و فکری­‌اش نزدیک شد و رنگ و بوی شخصی پیدا کرد. طی دو دوره‌­ی چند ساله در دهه­‌های ۷۰ و ۸۰ در مجله­‌ی فیلم صفحات مستند را تحت عنوان «خشت خام» می‌­گرداند. سال ۱۳۷۵ به دعوت ابراهیم مختاری و در کنار محمد تهامی­‌نژاد اساسنامه‌­ی انجمن مستندسازان سینمای ایران را نوشتند و سال ۱۳۷۶ این انجمن در خانه‌ی سینما تاسیس شد.

پیروز کلانتری عضو هیات مؤسس انجمن مستندسازان سینمای ایران در سال ۱۳۷۶ است.

 

پیروز کلانتری
  • arrow_drop_downادامه‌ی شرح حال

    کلانتری در دهه‌­ی ۷۰ و اوایل دهه­‌ی ۸۰ علاوه بر تدوین فیلم­‌هایی از خودش چند فیلم دیگران را هم تدوین کرد (از جمله برای رخشان بنی­‌اعتماد، مجتبا میرتهماسب، مهوش شیخ‌الاسلامی، مونا زاهد و …) اما این کار را کنار گذاشت و فیلم­‌های خودش را هم به دست تدوینگر سپرد.

    سال ۱۳۸۲ در موزه سینما زیر نظر بهزاد رحیمیان، در یک مجموعه کتاب درباره­‌ی نهادها و رشته‌های مختلف سینما، حدود ۱۸۰ فیلم مستند پس از انقلاب را در کتاب «گزیده‌­ی فیلم­‌های مستند» معرفی و بررسی کرد. در سال­‌های ۱۳۸۳ و ۱۳۸۵ کنار ارد عطاپور (به­ عنوان تهیه­‌کننده) در دو مجموعه­‌ی مستند «گنج­‌های پنهان» و «بیست شب» دو فیلم «غرقاب» و «تهران چند درجه ریشتر؟» را کارگردانی کرد.

    همان سال‌ها یک دوره با روبرت صافاریان سایت «پیک مستند» و دو ـ سه سال بعد، در جمع چهار نفری رضا بهرامی‌­نژاد، مهدی گنجی، مینا کشاورز و خودش (کمی بعد تنها او و کشاورز) سایت «و مستند» را راه انداختند.

    در همان دهه­‌ی ۸۰، عمدتا همراه مهرداد اسکویی، کارگاه­‌های مستندسازی در تهران و شهرستان­‌ها، با رویکرد ساخت فیلم مستند با موضوع‌­های زیسته‌­ی هنرآموزان یا مستندهای شخصی، برگزار کردند. از سال ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۰ در کنار اسکویی و منوچهر مشیری به­ عنوان مشاوران پروژه و با تهیه‌­کنندگی سعید رشتیان (و گاه تهیه­‌کنندگی مشترک خودش و رشتیان) با حدود بیش از ۴۰ مستندساز جوان بیش از ۶۰ فیلم مستند گزارشی برای تلویزیون ساختند.

    کلانتری مجموعه‌­ی مستند «تهران من» را هم در همین دوره با تهیه­‌کنندگی مشترک سعید رشتیان و با کارگردانی رخشان بنی‌­اعتماد، محمدرضا اصلانی، مهوش شیخ­‌الاسلامی، محمد شیروانی، رضا بهرامی‌­نژاد و خودش برای شهرداری ساختند.

    در سال ۱۳۹۵ یک شماره­‌ی مجله­‌ی فیلم را متمرکز بر سینمای مستند امروز ایران (۱۳۷۵ تا ۱۳۹۵) سردبیری کرد. در تمامی این چند دهه در امور صنفی فعال بوده­‌ و در نشریات مختلف درباره­‌ی فیلم و سینمای مستند نوشته­ است.

    در سال­‌های اخیر به نوشتن جستار و همراهی با جوان­‌های دوستدار و درگیر برای پی­گیری رویکردی رها، شخصی و غیر حرفه­‌ای به ساختن فیلم مستند تمایل پیدا کرده و کارهایی در این احوال با هم انجام داده و «فیلمک» می‌­سازند.

    همچنین دبیری پروژه‌ی «کرونا و من، یک روایت تصویری» در سال ۱۳۹۹ در کنار انجمن مستندسازان شامل فیلم­‌های کوتاه افراد اغلب غیر فیلمساز در بیان احوال کرونایی­‌شان هم در همین فضا اتفاق افتاد.

    فیلم­‌های دهه­‌ی ۸۰ او بیش­تر با موضوع تهران بوده و چهار فیلم مستند دهه­‌ی ۹۰ اش در شرق و حاشیه­‌ی کویر ایران کار شده است.

    نیمه‌­ی اول سال ۱۴۰۰ هم کتابی در بیان احوال و تاملات سی سال مستندسازی و مستندنگاری­‌اش نوشته که در دست انتشار است.

کتاب شناسی
گزید‌ه‌ی فیلم‌های مستند بعد از انقلاب انتشارات فارابی ١٣٨٢
پیروز کلانتری در رسانه‌ها
آخرین مطالب مرتبط با پیروز کلانتری