منوچهر مشیری

بیوگرافی شرح حال

منوچهر مشیری در محلهی قدیمی کلپا در همدان بهدنیا آمد. پدرش کارمند پست و تلگراف بود و در کودکی او به تهران منتقل شد. در دوران دبیرستان به فیلمفارسی و فردین علاقمند بود اما برادر بزرگترش خسرو که دانشجوی حقوق بود او را با مجله فردوسی آشنا کرد و مشیری با نوشتههای پرویز دوایی، شمیم بهار، کیومرث وجدانی و جمشید ارجمند به نوع دیگری از سینما علاقمند شد. همچنین آشنایی با فریدون رهنما در مدرسه عالی تلویزیون و سینما دید او را نسبت به سینما تغییر داد.

پس از مدرسه عالی به عنوان فیلمبردار به استخدام تلویزیون درآمد. نخستین تجربهی کارگردانیاش فیلمی بود از مواجهه‌‌ی روستاییان کویری کرمان با ریختو پاشهای استاندار وقت که مورد اعتراض مقامات و مسوولان دولتی در سال ۱۳۵۲ قرار گرفت.

مشیری در سال۱۳۵۷ همراه با محمود بهادری و اصغر شهدوست دوربینهای ۱۶ میلی‌‌متری خود را از تلویزیون خارج و با تهیه نگاتیوهایی که به صورت آزاد تهیه کردند به ثبت وقایع انقلاب ایران پرداختند. مستند تاریخی «طپش تاریخ» به کارگردانی اصغر شهدوست با تدوین داود کنعانی نتیجهی این همکاری است.

در سال ۱۳۶۰ مستند با خاک تا خاک موفق به دریافت دیپلم افتخار از جشنواره فیلم مستندکشورهای غیرمتعهد پراگ شد

مشیری در سالهای ۱۳۵۸ تا ۱۳۶۱ که به دلیل برداشتهشدن ممیزیهای شدید و استقبال از طرحهای مستند به دوران طلایی مستند اجتماعی تلویزیون معروف است؛ هفت مستند اجتماعی ساخت. اما در سال ۱۳۶۱ نام او در فهرست کارمندانی قرار گرفت که حکم انتقالی گرفتند. این حکم به تبعید برنامهسازان تلویزیون معروف شد و طی آن منوچهر مشیری فیلمبردار به یک مرکز رادیویی در شهرکرد انتقال داده شد.

در این دوره برروی زندگی عشایر بختیاری پژوهش کرد و  از کوچ عشایر از دامنه‌های زردکوه به لالی در مسجدسلیمان فیلم گرفت و وقتی برای کامل کردن فیلمش در منطقه گرمسیر عشایر بود متوجه شد که به دلیل کمکاری از تلویزیون اخراج شده است. او توانست پس از سه سال دوندگی و ارائه مدارک بسیار با رای دیوان عدالت اداری به تلویزیون بازگردد.

منوچهر مشیری
  • arrow_drop_downادامه‌ی شرح حال

    در سال ۱۳۶۸ با همراهی رخشان بنیاعتماد، اسعد نقشبندی و محمود بهادری شرکت فیلمسازی «دید نو» را تاسیس کرد . فعالیتهای این شرکت تا سال ۱۳۷۹ ادامه داشت. مستند این فیلمها رو به کی نشون میدین؟ در دیدنو تهیه شد.

    از سال ۱۳۷۳ با پژوهش بر روی زندگی چهرههای مهم تاریخ، علم، هنر،ادبیات و فرهنگ ایران در مجموعهای با عنوان فرزانگان ایران به زندگی کسانی پرداخت که از آنها کمتر فیلم و یا گزارشی ساخته شده بود. پرترههایی مانند هزارداستان جاهد از محمدعلی امیرجاهد، با زبان خاموش از بدرالزمان قریب و نادره کار از محمد دبیرسیاقی.

    مشیری در سال‌‌های ۱۳۸۵ تا ۱۳۸۹ طراحی آموزش و مدیریت چهار کارگاه آموزشی مستند را برعهده داشت. از جمله  «نخستین کارگاه سراسری آموزش مستندسازی کشور» با همکاری انجمن مستندسازان سینمای ایران و مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی. و «کارگاه مستند جامع گزارشی» در تهران و استانبول با همکاری جشنواره فیلم مستند ایدفا و نظارت «الی‌ درکز» مدیر وقت ایدفا.

    منوچهر مشیری از سال ۱۳۷۶ به انجمن مستندسازان سینمای ایران پیوست. او در دورههای سوم و چهارم عضو هیات مدیره (۱۳۸۳۱۳۸۱) و در دورهی هفتم بازرس انجمن بود.

مهم‌ترین دستاوردها
نادره کار تندیس زرین مستند کوتاه پنجاهمین جشنواره فیلم بین‌المللی رشد ۱۳۹۹
بزرگداشت منوچهر مشیری نشان فیروزه دوازدهمین جشنواره فیلم مستند ایران، سینما حقیقت ۱۳۹۷
با زبان خاموش جایزه دوم بهترین فیلم مستند، بخش خرد و تجربه دهمین جشنواره فیلم مستند ایران، سینما حقیقت ۱۳۹۵
با زبان خاموش نامزد بهترین فیلم و بهترین کارگردانی هفدهمین جشن سینما  ۱۳۹۴
مجموعه آثار مستند پرتره از شخصیت‌های علمی ایرانی تندیس ویژه  اولین جشنواره بین‌المللی فیلم‌ اهواز ۱۳۹۳
صدسالگی جایزه فیلم مستند برتر  جشنواره فیلم‌های علمی و صنعتی  ۱۳۹۲
جغرافیای عشق بهترین فیلم مستند  اولین جشنواره هنری ایران ۱۴۰۴ ۱۳۹۰
هزارداستان امیر جاهد جایزه ویژه هیات داوران، نامزد بهترین فیلم، نامزد بهترین پژوهش سومین جشنواره فیلم مستند ایران، سینما حقیقت ۱۳۸۸
جوانی من در خیابان انقلاب جامانده تندیس ویژه  سومین جشنواره بین‌المللی فیلم شهر  ۱۳۸۷
مجموعه آثار مستند پرتره از شخصیت‌های ایرانی تندیس اولین جشنواره فیلم مستند کتاب ۱۳۸۷
بزرگداشت منوچهر مشیری تقدیر از فعالیت در حوزه مستندسازی و آثار انقلاب اسلامی سومین جشنواره بین‌المللی فیلم شهر ۱۳۸۷
برگزاری کارگاه سراسری آموزش مستندسازی با انجمن مستندسازان سینمای ایران، مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی ۱۳۸۵
جغرافیای عشق دیپلم افتخار اولین جشنواره بین‌المللی فیلم مستند گردشگری، بم ۱۳۸۲
یادآر ز شمع مرده یادآر دیپلم افتخار بیست و پنجمین جشنواره بین‌المللی فیلم رشد ۱۳۷۴
 با خاک تا خاک دیپلم افتخار جشنواره فیلم مستند کشورهای غیر متعهد، پراگ ۱۳۶۰