مرور فیلم «پروژه ازدواج» با نوشید محمودی

شنبه ۳۰ آذر, ۱۳۹۸

مرور فیلم مستند « پروژه ازدواج »

نوشید محمودی
مستندساز و مدرس دانشگاه

امکان ازدواج در میان بیماران اعصاب و روان مرکز یاسر موضوع فیلم مستند پروژه ازدواج است که جذابیت خود را با درهم‌آمیختن زندگی یکی از فیلمسازان عطیه عطارزاده در قالب راوی، دو چندان می‌کند.

از همان آغاز و در تیتراژ با برش‎های حساب شده به شکل موازی با کارگردانان فیلم و بیماران مرکز آشنا می‌‎شویم.

به چالش کشیدن مرز باریک عقلانیت و دیوانگی، حق ازدواج برای بیماران روان‌پریش، مرز خطر و ساحل امنیت، محدوده تصمیم‌‌گیری روانپزشکان برای بیماران، سایه اعمال قدرت خانواده همیشه غایب بیمار پارامترهای سازنده تعلیق قدرتمند این فیلم می‌‎شود.

از سویی چالش حق ازدواج دادن به بیماران سایکوتیک در میان متخصصان و از سوی دیگر نیاز عشق و محبت در بیماران و تمایل به ازدواج، مخاطب را در میدانی قرار می‎دهد که صدور رأی به سود هر یک از قطب‎ها را غیرممکن می‌‌سازد. در این میان ارتباط بی‌‎واسطه بیماران با دوربین- فیلمساز امکان دیدن لحظه‎‌هایی ناب از زندگی آنان را فراهم می‌‌کند.

کنار هم قرار گرفتن موقعیت‌‎های طنزگونه با شرایط و زندگی دردناک بیماران، نفس کشیدن برای مخاطب را آسان‎تر می‌کند تا فرصتی باشد برای فاصله گرفتن و جایگزینی خود به جای هریک از بیماران یاد شده. با این‌که زندگی سحر و سیف‌‎الله به مثابه دو دل‌داده مجنون بخش جذابی از روایت را می‌‎سازد اما روند انتخاب بیماران مناسب برای ازدواج و نیز روایت زندگی شخصی راوی به طور موازی سبب می‌‎‌شود تا با خرده پیرنگ‌هایی درگیر شویم که هسته اصلی فیلم یعنی حق ازدواج برای بیماران را با تمام زوایای آن نشان دهد.

در این میان ضرورت عشق برای ادامه زندگی و بیان حدیث آن لایه زیرین متن را می‏‌سازد؛ مجالی برای غنی‌تر شدن موضوع: حرکت از قاعده به نوک هرم مازلو

مرور فیلم «پروژه ازدواج» با نوشید محمودی
دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *